TA counselling
Waarom keren sommige rotsituaties telkens terug in mijn leven?
Vervelende situaties kunnen leerzaam zijn. Je leert bijvoorbeeld met welk type mensen jij graag bevriend bent en welke partner bij je past. Je leert je grenzen aangeven. En het zegt ook iets over wat je belangrijk vindt, welke normen en waarden je naleeft. Maar wat als jij telkens opnieuw in dezelfde soort situaties betrokken raakt?

Telkens hetzelfde rotgevoel
Heeft iedere ruzie of woordenwisseling een voorspelbaar verloop? En merk je daarbij dat het je alleen maar energie kost, je er niets van leert en een rotgevoel over jezelf krijgt? Als dat zo is, is het goed om eens dieper te kijken naar de oorzaak; wat maakt dat jij telkens in deze situaties verzeild raakt? En wat kun jij doen om daar verandering in te brengen?
Misschien heb je weinig ruzie maar loop je tóch met een terugkerend rotgevoel rond. Omdat je je niet uitspreekt, je grenzen niet aangeeft óf juist al bij voorbaat in de aanval gaat. Het kan dan helpen om te onderzoeken waar jouw ‘overlevingsstrategie’ (want dat is dergelijk gedrag) te onderzoeken en vervolgens nieuwe gedragspatronen en gedachten te ontwikkelen.
Herken én doorbreek je gedragspatroon
Transactionele Analyse, kortweg TA, is hier een krachtig en duidelijke methode voor. TA gaat uit van 3 basisregels:
- Mensen zijn OK (Ik ben OK, jij bent OK)
- Ieder mens is in staat om te denken
- Ieder mens bepaalt zijn eigen levensloop door middel van besluiten, en deze besluiten kunnen worden herzien
Als je op deze wijze naar het leven kijkt, kun je het patroon van dat voorspelbare rotgevoel in je leven dus aanpakken! TA heeft hiervoor verschillende modellen en begrippen ontwikkeld die inzicht geven in de interactie tussen mensen. Het geeft handvatten om de situaties waarin jij telkens verzeild raakt, te analyseren en het gedragspatroon eronder te ontdekken. De volgende stap is het onderzoeken hoe je dat patroon kunt doorbreken en vervangen door nieuw gedrag en dit in de praktijk te brengen.
Verhelderende TA-theorie
Cliënten vinden de TA-modellen zonder uitzondering verhelderend. Bijvoorbeeld de Dramadriehoek (ben jij de redder, het slachtoffer of de aanklager?), het levensscript en het model van de egotoestanden (Ouder, Volwassene, Kind). Door het werken met deze en andere modellen leer je eigen gedrag beter analyseren en ook in de praktijk herkennen – ‘Ah, daar ga ik weer!’ – én veranderen.
Een emotioneel proces
Wanneer je TA gebruikt om terugkerende situaties in je leven te analyseren en doorbreken, zul je zien dat er nog veel meer gebeurt. Door de nieuwe inzichten in jouw eigen gedrag ga je ook op andere momenten herkennen hoe je je gedraagt en wat je daarmee hoopt te bereiken. Je krijgt meer opties in je gedrag, waardoor je uiteindelijk oprechter en in verbinding met anderen, jezelf kunt uitdrukken.
Dit proces kan emotioneel best wat bij je losmaken, je gaat tenslotte kijken naar gedragspatronen die ergens in je leven zijn ontstaan om te overleven, om je staande te houden in moeilijke situaties. Ik ondersteun je hierin en geef je handvatten om hiermee om te gaan.
Wil je weten of dit iets voor jou is?
Ben jij nieuwsgierig naar deze aanpak om je eigen gedrag in kaart te brengen, te analyseren en te gaan experimenteren met nieuw gedrag? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Als voorbereiding vraag ik je om 3 vragen te beantwoorden. Na afloop van het kennismakingsgesprek ontvang je een voorstel voor een individueel TA-counsellingstraject om aan de slag te gaan met jouw vraagstuk.
De drie vragen zijn:
- Welke vervelende terugkerende situatie is er in jouw leven?
- Wat heb je al gedaan om dit patroon te doorbreken?
- Wat hoop je met een TA-counsellingstraject te bereiken?
Stuur je reactie via de onderstaande knop naar mij en je ontvangt een uitnodiging voor het kennismakingsgesprek. Dit kan online of live op diverse locaties in Nederland.