‘ Je wordt niet vanzelf een diverse en inclusieve organisatie’
Diversiteit en inclusie op het werk
‘Iedereen is welkom bij ons, dus die diverse, inclusieve organisatie worden we vanzelf wel.’ Zo makkelijk gaat het niet in de praktijk. Werken aan een diverse, inclusieve organisatie vraagt om daden naast woorden, om tijd, middelen en menskracht. Én om inspirerend leiderschap!

Wat betekent het
Wanneer een organisatie streeft naar diversiteit onder de medewerkers betekent dit dat er actief wordt gewerkt aan een medewerkersbestand waarin verschillende mensen zijn vertegenwoordigd. Denk hierbij onder mee aan diversiteit in culturele achtergrond, mensen met een beperking, geloofsovertuiging, genderidentiteit of seksuele oriëntatie.
Organisaties die zich vervolgens ook richten op inclusie zijn actief bezig om ervoor te zorgen dat alle medewerkers, ongeacht wie ze zijn, volledig kunnen meedoen op het werk. De organisatie schept de voorwaarden waardoor alle medewerkers volwaardig kunnen meedoen en meebeslissen en nemen belemmeringen weg die dit in de weg zouden staan.
Het gaat niet vanzelf
Een goede intentie alleen is niet voldoende. Er wordt nogal eens gedacht: ‘Wij staan open voor iedereen, dat zeggen we ook en de rest volgt vanzelf. Mensen kunnen zelf aangeven wat ze willen of nodig hebben.’ De gedachte is goed, maar absoluut niet voldoende. Wil je als organisatie serieus werk maken van een divers personeelsbestand en dat alle medewerkers volwaardig kunnen meedoen, dan vraagt dat dezelfde focus als andere speerpunten. Het vraagt onder meer om doelstellingen, beleid, middelen en kennis.
Bedrijfscultuur en leiderschap
Daarnaast vraagt het ook om een veilige bedrijfscultuur. Wanneer je een cultuur hebt waarbinnen medewerkers open en met wederzijds respect gevoeligheden durven benoemen en open staan voor collega’s die op welke wijze dan ook van hen verschillen, bevordert dit een inclusieve organisatie. Leidinggevenden spelen hierin een essentiële rol. Zij hebben de positie om hun teams te stimuleren zich op een verbindende manier uit te spreken en kunnen hierin het voorbeeld geven. Op die manier voelen medewerkers de veiligheid en de uitnodiging om zich zelf ook zo te gedragen.
Draag als leidinggevende in woorden en daden uit dat iedereen welkom is, maak geen foute grappen en doe actief navraag bij jouw medewerkers hoe zij zich voelen en wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Inspireer, motiveer en ondersteun en ga in gesprek met medewerkers die zich kritisch of negatief uitlaten over collega’s die ‘anders’ zijn dan zijzelf.
Het is nooit af
Net als andere beleidsonderwerpen zijn diversiteit en inclusie nooit ‘af’. Het is een onderwerp wat terug blijft keren op de agenda. Je checkt als werkgever regelmatig hoe het ervoor staat, welke stappen nog moeten worden gezet. Dat laat je niet aan het toeval over, het staat geagendeerd. Met vragen als: Draagt het wervingsbeleid bij aan meer diversiteit onder nieuwe medewerkers? Is er (bij)scholing nodig voor medewerkers? Wat hebben leidinggevenden nodig om het onderwerp in de teams bespreekbaar te houden? Van welke ‘fouten’ kunnen we leren? Vragen die ertoe leiden dat je je als organisatie blijft verbeteren rondom diversiteit en inclusie.
Maak het zichtbaar
Misschien doe je er veel aan als organisatie maar is het vooral ‘achter de schermen’. Dat is een gemiste kans. Betrek je medewerkers bij de stappen die je zet op weg naar een diverse, inclusieve organisatie. Benut hun wensen, kennis en ideeën. En blijf met regelmaat aandacht besteden aan het onderwerp in organisatiebrede overleggen en teamvergaderingen. Op die manier blijft het onderwerp levend en zullen ook potentiële ergernissen en verbeterpunten sneller worden benoemd door collega’s. Maar ook zullen medewerkers sneller hun goede en creatieve ideeën delen omdat ze het vertrouwen hebben dat daar ruimte en belangstelling voor is.

Wil je een diverse en inclusieve organisatie zijn/worden, dan vraagt het om commitment op alle organisatieniveaus, om leidinggevenden die het omarmen en actief uitdragen en om concrete acties, ondersteund met tijd, menskracht en middelen. Op die manier krijgen de woorden ‘iedereen is welkom bij ons’ echt betekenis. Ik denk graag met organisaties mee om werk te maken van diversiteit en inclusie.
Amanda Juanita Diemel